Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Какво ни струва пътуването с обществен транспорт

Да се увеличи ли цената на билета за градския транспорт – поредната тема, която раздели обществените мнения категорично „за“ и „против“. В Директно говорим за причините, мотивите и действията от страна на Центъра за градска мобилност и на Столичната общин

30.03.2016 | 10:40 Редактор: Неда Василева
Какво ни струва пътуването с обществен транспорт

Мярката е свързана със стимулиране на закупуването на карти за многократно пътуване. У нас 15% от всички, които използват обществен транспорт, купуват еднократен билет – това е значително над европейската практика за около 10%. От Центъра за градска мобилност искат и увеличение на глобите за гратисчиите. Застъпниците на идеята, изтъкват, че билетът в родния градски транспорт е най-евтиният в целия ЕС. А противниците - че в период, в който цените на горивата са ниски и от Общината обещават да направят градския транспорт по-привлекателен, увеличаването на цената на билета без то да е обвързано с каквото и да е подобряване на услугата, е неоправдано и недопустимо.

Според общинския съветник Иван Велков и Веселин Кирев от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт идеята трябва да се подложи на широко обществено обсъждане, на дебат, в който да бъдат включени не само представители на общината, а и граждани, архитекти, юристи. Какво още казаха, чуйте във видеото.

В предаването ще видите и включването на Ева Христова от Германия, която сравнява условията за пътуване у нас и в чужбина.

За всичко, което Ви интересува, пишете на фейсбук страницата ни DirektnoONAIR.