Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

70% от българите споделят конспиративно мислене, голяма част обхваща политиката

"Най-често за Шенген, Еврозоната и Украйна", отбеляза Тодор Галев

07.06.2024 | 19:00 Редактор: Деси Николова

Близо 70% от българите споделят конспиративно мислене, 48,8% споделят релативизъм на фактите, а 36,9% - дезинформационни и конспиративни схващания. Това показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията.

"Обясненията за това са няколко. Те се коренят в нашата социална, културна и политическа история. Това нещо влияе и върху изборите, защото една голяма част от тези конспиративни теории и тези дезинформационни послания, които се разпространяват масово, особено в социалните мрежи и онлайн медиите, те са с политическа тематика или обслужват политически цели", коментира директорът на отдел "Научни изследвания" към Центъра за изследване на демокрацията Тодор Галев в студиото на предаването "Директно".

Мониторинг показва, че относно Шенген, военната помощ за Украйна и Еврозоната, за последните две години статиите, публикувани върху тази тематика, съдържат някакъв вид дезинформация.

"Те са абсолютно целенасочени. Това, че огромно мнозинство от българските граждани вярва в конспиративни теории, помага на онези политически партии и лидери, които използват това, за собствена политическа изгода, комбинирайки собствените си идеи с конспиративни теории. Костадин Костадинов е изключително опитен в това и яхна вълната на конспиративното мислене. Неслучайно конспирация и дезинформация обичайно се преплетени", разясни Галев за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.