Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Кой и как преценява някой да бъде предпазван от НСО?

Преценката е експертна и не е лична, подчерта

21.05.2024 | 19:00 Редактор: Деси Николова

Продължава разговорът за катастрофата, в която участва кола на НСО, превозвала Кирил Петков. Инцидентът повдигна въпроса за това кой и каква преценка прави за охраната на конкретни лица. Става ясно, че за живота на Петков е имало заплахи, на базата на които комисия е решила да назначи охрана на него.

"Склонен съм да се доверя на хората, на които тази оценка е възложена. В състава на комисията влизат освен председателят на самата служба за охрана, председателят на ДАНС и главния секретар на МВР. Този конгломерат от професионалисти осигурява едно относително високо ниво на сигурност в баланса, който там се постига и че решенията на комисията няма да бъдат политизирани", заяви експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Мариян Събев в студиото на предаването "Директно".

Той подчерта, че изпълнявалите длъжността президент, председател на Народното събрание или министър-председател получават специализиран транспорт и може да им бъде осигурен друг тип охрана, когато има данни и информация за друг тип заплаха.

"Преценката е експертна и не е лична. Тя се прави на базата на нормативната уредба - от една страна законът и от друга страна правилника за прилагането му. Познавайки подхода на българския законодател, подозирам че има и инструкция за работа. Може би там има детайли затова как точно се решава какъв автомобил, колко човека да бъдат охрана и така нататък. В закона е ясно описано, че това е едно информирано решение на база на материали, които са подготвени и от тримата участващи в комисията", разясни Събев.

Гледайте целия разговор във видеото.