Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Градоначалникът на Елин Пелин: Политиците не искат да изпуснат юздите на кметовете

"Финансовата децентрализация не е панацея", каза Ивайло Симеонов

26.04.2024 | 21:06 Редактор: Деси Николова

Кметовете у нас отново са притеснени заради политическата нестабилност и за пореден път поставиха темата за финансовата децентрализация на общините.

"Политическите сили, които са в управлението на страната, не желаят да изпуснат юздите на кметовете по райони, защото политиките, които могат да правят кметовете, ако имат финансова самостоятелност, ще бъдат толкова различни, че тогава няма да се налага да се чака на някоя голяма партия, да вземеш регистрацията, за да участваш в изборите и да спечелиш. Инструментите, които държавата прилага, когато имаш кандидат от управленска политическа партия, са много силни и неведнъж сме наблюдавали, когато има присъствие на водещата политическа сила в някоя община, колко много средства се отделят без принципи и правила", заяви кметът на Елин Пелин и част от УС на Националното сдружение на общините Ивайло Симеонов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи, ако се върнем назад в годините, можем да забележим как определени общини получават огромни субсидии, за разлика от други.

"При смяната на властта нещата се променят. Когато има силна политическа партия, независимо коя е тя през годините, която е на власт, се вижда колко силни резултати постига и на местно ниво, стига да е достатъчно време в държавната власт", коментира Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Според него обаче финансовата децентрализация няма да бъде панацея.

"Това не е нещо, което да приложим и всички проблеми в страната да се решат. Основният проблем в нашата действителност е, че в дългите години на този преход не можа да се сформира екип, който да седне и да обособи една стратегия, една доктрина, която да ни дава хоризонт от 25-30 години, за да знаем ние накъде вървим", каза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.