Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолог: Партиите трябва да заявят своите коалиционни партньори преди изборите

Ножицата между ГЕРБ и ПП се разтваря, отбеляза Атанас Радев

25.04.2024 | 14:30 Редактор: Деси Николова

Приключи подаването на документи за регистрация в Централната избирателна комисия. Сега остава ЦИК финално да се произнесе кого ще допусне до избори. Важно е също и това, че в надпреварата влизат и познати лица, които вече имат амбиции и за парламента.

"Трябва да очертаем факта, че отново имаме разговор между двата основни политически субекта, които имаме в 49-ото Народно събрание и някак на по-заден план остават останалите политически субекти. Съществената разлика тук е, че нямаме кой знае какви промени, които наблюдаваме, по отношение на социологията. Ножицата между ГЕРБ и ПП се разтваря", заяви политологът Атанас Радев в студиото на предаването "Директно".

Две седмици преди официалния старт на предизборната кампания, отново се стигна до остър словесен сблъсък между досегашните партньори в управлението. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "не може да има сглобка с хора, които не си дават реална представа за това какво са сътворили", визирайки "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

"Ако няма сглобка, кои са потенциално коалиционните партньори? В контекста на тази политическа обстановка трябва да се кажат няколко неща - партиите трябва да заявяват предварително кои ще бъдат техните коалиционни партньори. Хубаво е политическите партии да подготвят своя електорат и впоследствие да не го разочароват. Това, което се вижда е, че има сериозно разочарование в избирателите на ПП-ДБ, предвид спадащата им подкрепа", коментира Радев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в кабинета "Денков-Габриел" очевидно е имало доминация от страна на "Продължаваме промяната".

"Имаше и министри на ГЕРБ, които не беше ясно, че са министри на ГЕРБ, но "Продължаваме промяната" отнася абсолютно целия негатив", подчерта политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.