Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Млади лекари с благородна инициатива: Провеждат прегледи в села със затруднен достъп

В малките населени места е трудно да бъдеш прегледан от специалист, каза д-р Стамен Пишев

24.04.2024 | 17:17 Редактор: Деси Николова

По инициатива на млади лекари от Бургас обърнаха внимание на десетки жители в региона и предоставиха медицинска помощ. Само в рамките на две посещение в едно от селата в региона бяха извършени над 80 прегледа. Едно от тези села е Дебелт.

"Тази организация е от две години, доста активно функционира. Има доста кампании зад гърба си, посещаваме много села, където има затруднен достъп до лекари и медицинска грижа. Нашата кауза е да помагаме на такива пациенти, които са отдалечени от големия град и да проведем прегледи. В конкретния случай нас ни потърсиха от село Дебелт точно хора, които бяха чули за нашата организация, за да можем да се отзовем и да проведем прегледите", каза председателят на Сдружението на младите лекари в Бургас д-р Стамен Пишев в ефира на предаването "Директно".

По негови думи в малките населени места, отдалечени от областния град, положението с лекарите е изключително трудно. Често се случва един личен лекар да обслужва няколко села, а специалист да отиде на място е рядкост.

"Тук влизаме ние като сдружение и искаме да запълним тази ниша. Разполагаме с много специалисти в сдружението, над 130 човека организация и преди да посетим дадено село има допитване, анкета, от какъв специалист имат нужда жителите на конкретното село и съответно предоставяме такъв тип специалист", разясни д-р Пишев за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.