Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Издръжката на живот: С 2616 лв. си позволяваме среден до нисък клас продукти

Тези пари стигат за един социално приемлив начин на живот, посочи Росица Макелова

24.04.2024 | 17:21 Редактор: Деси Николова

Синдикатите изчислиха, че 2616 лв. струва издръжката на живот за тричленно семейство – двама възрастни, работещи, и едно дете до 14 години. Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,1% на тримесечна база и с 4,3% на годишна база.

"Това е доход от труд, който ние изчисляваме, че стига за един социално приемлив начин на живот. Изключваме луксозни стоки, опираме се на международно призната методология на двама изтъкнати икономисти, които определят няколко категории на база на всеобхватни и мащабни изследвания в цял свят, за това какво едно типично домакинство в страната потребява като видове групи разходи. Имаме хранителни стоки, покриваме нехранителни стоки, разходи за жилище, разходи за поддържане на това жилище - ток, вода, топлоенергия", разясни Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ в студиото на предаването "Директно".

С тези 2616 лева едно семейство стъпва на богата хранителна кошница, около 200 хранителни продукта, които отговарят на вида на потреблението в България.

"Не говорим за био и еко продукти, които са етикетирани с много по-висока стойност. Говорим за храни със среден до нисък клас. Нашата потребителска кошница отговаря на потреблението на българина. Имаме зърнени храни, мляко, плодове, зеленчуци", посочи Макелова.

Гледайте целия разговор във видеото.