Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Весела Чернева: Състоянието на Украйна не е добро, очаква ги студена зима

2/3 от енергийния капацитет на Украйна е бил разрушен от руски ракети, посочи зам-директорът на ЕСВП

24.04.2024 | 17:23 Редактор: Деси Николова

По последни данни на "Евробарометър" 71% от хората в Европейския съюз ще отидат до урните на изборите за Европейски парламент през юни. Всеки един от тях смята, че мирът е цел номер 1. Българите обаче имаме различно мнение - ключът към независимост и сила е в енергийната сигурност. 

В студиото на предаването "Директно" заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева коментира ситуацията в Украйна.

"Киев е един забележителен град, който в момента е под много голямо напрежение заради изтичащите се от различни краища на Украйна хора. Само в Киев има добра противовъздушна охрана. Ежедневните ракетни удари, които идват от Русия, гонят много хора от техните градове, в посока столицата", посочи Чернева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи положението в украинската държава не е добро, тъй като 2/3 от енергийния капацитет на Украйна е бил разрушен от руски ракети и за повечето хора изгледите са за една доста неприятна и студена идна зима.

"Има експерти, които казват, че още преди октомври Украйна може да загуби тази война. За украинците е съвсем ясно какво означава това - те да загубят държавата си. Те да загубят държавността си и това е големият залог, пред който те са изправени", подчерта Чернева.

Гледайте целия разговор във видеото.