Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Социолог: Приключи времето за промени в кабинета, да се фокусират върху изборите

Определено нямаме политически неутрален кабинет, заяви Добромир Живков

23.04.2024 | 15:10 Редактор: Деси Николова

Президентът подписа указа за министерските промени. Премиерът Главчев поема и поста на външен министър, а земеделското министерство също е с нов ръководител и Кирил Вътев се разделя с поста. Всичко това се случи след няколкодневно и няколко разговора между Главчев и президента Румен Радев.

"Приключи времето за промени. Оттук насетне правителството ще се фокусира върху основните задачи, които има до началото на изборите и основната, разбира се - подготовката на вота. Ясно е, че сме в нова ситуация, свързана с конституционните промени, произведените от това измененение в процедурите, особено около избора на министър-председател, назначаването на кабинета, тези консултации, които видяхме в особен формат. Можем да приемем, че това е детската болест на опипването на почвата по новите правила", заяви социологът Добромир Живков в студиото на предаването "Директно".

Пред Bulgaria ON AIR социологът посочи, че има доста установени и структурно ясни позиции на основните политически сили в настоящия служебен кабинет.

"Наясно сме, че отново имаме служебен кабинет, който би следвало да бъде политически неутрален, но той не е. Видима е връзката, особено с коментарите на Борисов и мигновената реакция на Главчев по отношение на външния министър. Видяхме, че Митов направи препратки към президента като пряко отговорен за външното министерство с предишния кандидат. Понастоящем ние нямаме политически неутрален кабинет, а имаме кабинет, който определено е по-близко до най-голямата управляваща партия", каза Живков.

Гледайте целия разговор във видеото.