Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Кои са проблемите сред болните от хемофилия?

Нямаме регистър на болните, отбелязаха Петя Саздова и Димитър Петров

17.04.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Отбелязваме световния ден на хемофилията. У нас засегнатите от това заболяване са по-малко от 1000 души, но всеки един от тях се надява на все по-модерна терапия.

"Няма регистър в България не само за това заболяване, а като цяло. В никакъв случай не можем да бъдем конкретни, но към момента, това, което се знае от всички здравни заведения, където има пациенти с хемофилия, е до 700 възрастни и около 100-120 деца", заяви Петя Саздова от Българската асоциация по хемофилия.

Хемофилията е рядко, наследствено генетично заболяване, което представлява нарушение на способността на кръвта да се съсирва правилно и да спира кървенето. 

"Всяка възрастова група на пациенти с хемофилия има различни проблеми. Децата в момента са на много добра терапия, възрастните имат проблеми при плановите операции. Няма кой да покрие финансирането за тези планови операции, тъй като се изисква голямо количество от медикамент, когато се прави съответната интервенция и това е доста сериозен проблеми при хората", сподели Димитър Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.