Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: Инфлацията в България ще продължи да намалява

Виждаме по-бърз спад на инфлацията у нас, отколкото в ЕС, посочи д-р Юлиан Войнов

15.04.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

По последни данни инфлацията у нас стигна 3-годишно дъно и вече е 3%. Считано от юли 2021 година по-ниско ниво не сме виждали. На този фон Световната банка видя риск за присъединяването на България към Еврозоната следващата година. Приемането на единната валута може да се случи, ако има стабилно правителство и поскъпването намалее, написа още Световната банка само преди дни.

"Моите очаквания са, че тази тенденция ще продължи и инфлацията в България ще продължи да намалява. Основната причина за това е големият шок, който преживяхме в България, който беше един от сравнително по-големите в Европейския съюз. Българската икономика в началото на енергийната криза реагира изпреварващо по отношение на цените, виждаме в момента много по-бързо намаляване спрямо Еврозоната и това не е случайно", заяви финансистът и икономист д-р Юлиан Войнов в студиото на предаването "Директно".

Той поясни че това се дължи на факта, че инфлацията не е била толкова висока в Европейския съюз, колкото е стигнала в България и именно поради драстично по-голямото увеличение в началото.

Гледайте целия разговор във видеото.