Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

"Бъди готин, пази чисто": Инициатива активира пролетно почистване в Русе

Габриела и Божидар стартират кампанията с цел да направят града по-красив и по-приятен

11.04.2024 | 15:58 Редактор: Деси Николова

Темата за чистотата в града, по площадки, паркове и детски площадки е винаги актуална и в днешно време все още има хора, които успяват да се обединят около обща кауза, която допринася както за по-младото поколение, така и за възрастните.

Готино ли е да пазиш чисто? Отговорът е "ДА" и доказателството за това са Габриела и Божидар, които активират цял квартал в Русе с призива: "Бъди готин, пази чисто".

"С тази инициатива искаме да направим мястото, където живеем, по-красиво, по-хубаво, да ни е нас приятно, да е чисто. Целим да бутнем младите хора да разберат, че е важно да се грижат не само за себе си, не само за техния дом, а и за това пред дома и смятаме, че по този начин примера, който даваме, може да им повлияе, защото от млад човек на млад човек е по-добре, отколкото, когато слушаш възрастните", каза Габриела.

Специално изработени табели с надпис "Бъди готин, пази чисто" предизвикват още повече живеещите в кв. "Средна кула", а и всички, които просто излизат на разходка сред природата в топлите и почивни дни.

"Самата табела с тези цветове много привлича вниманието и може би хората биха се замислили над постъпките си, и ще носят повече отговорност дали ще изхвърлят боклуците си навън на улицата или не, защото все пак е по-добре, когато е чисто и приветливо за всички останали - и за малки, и за големи", сподели Божидар.

Активни в почистването са и дамите от пенсионерския клуб в квартала, които неуморно изхвърлят нечии чужди захвърлени отпадъци като кенчета от бира, фасове от цигари, найлонови опаковки и какво ли още не.

"Ние сме пенсионери и от едно време знаем, че трябва да ни е чисто. Всеки вкъщи си почиства, а пък другото, което е из улиците, го оставя. Но ние не сме така", разказа жена, включила се в инициативата.

Инициативните възрастни хора почистват редовно градинката пред пенсионерския клуб и района, защото и те биха искали да дадат пример на по-младите чрез своите собствени действия.

"Ние сме навсякъде. Кой млад човек да дойде да работи? Младите хора научени ли са да работят? Не, защото мама и тати им дават. Купи си кенче биричка, изпие си я, хвърля я, няма значение къде из улицата. Цигарата си запалва, изпушва, хоп - хвърля. Купил си вафличка, изяде си вафлата и хоп - хартията пак", отбеляза друга жена.

Майките на малки деца често почистват детските площадки, за да е по-приятна играта навън на техните деца. Към акцията по почистването се включи и помощникът на кмета за "Средна кула" Божидар Йотов, който осигури трактор с ремарке, за да се извозват отпадъците. За събирането на по-едрите боклуци дойде багер и два камиона от Община Русе. И тъй като Русе е известен като "Град на първите неща", с пролетната кампания хората от квартала се надяват да заразят и други малки населени места в цялата община и техните жители да последват примера и да бъдат готини.

Вижте повече в репортажа.