Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

150 000 двойки имат репродуктивни проблеми, намалелият яйчников резерв често не се диагностицира

Профилактиката е особено важна, заявиха Мария Янева и д-р Гергана Иванова

26.03.2024 | 15:02 Редактор: Деси Николова

Над 150 000 двойки в България имат проблем със зачеването на дете. На този фон необходимостта от донорски генетичен материал е нарастващ проблем. За това алармират редица организации. Eдно мотошествие отново ни напомни за сериозността на тази тема.

"Поставихме фокуса върху две неща - да покажем на обществото, че няма нищо страшно в това да станеш донор и да поговорим за профилактика. Профилактика на младите хора, за да можем да знаем колко дълго може да се отлага раждането на първо дете", каза председателят на фондация "Искам бебе" Мария Янева в студиото на предаването "Директно".

Профилактиката на репродуктивното здраве, особено при младите жени, е от съществено значение, тъй като намаленият яйчников резерв често не се диагностицира.

Д-р Гергана Иванова поясни пред Bulgaria ON AIR, че липсата на информация е сред основните причини, поради които жените не замразяват свои яйцеклетки.

"Проблемът има решение и то е известно. Не е нужно тепърва да го търсим и тепърва да откриваме топлата вода. От една страна профилактиката, тестовете са налични, открити са. Резултатите, които показват, могат да бъдат анализирани и да се предприемат мерки, които също са ясни и лесно достъпни", заяви д-р Иванова.

Гостите добавиха, че възрастта на тези, чиито репродуктивни предизвикателства налагат нуждата от донорска яйцеклетка – все повече намалява. Това обстоятелство прави необходимостта от донорски генетичен материал все по-голяма.

Гледайте целия разговор във видеото.