Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

София измъква ресурса на по-малките областни градове?

Кметовете на Силистра и Кюстендил - Александър Сабанов и Огнян Атанасов, коментират пробойните в икономиките

31.01.2024 | 19:21 Редактор: Деси Николова

Националната статистика посочи 5 града в страната, които се оказаха с под 1% от БВП. Видин, Силистра, Кюстендил, Смолян и Перник са големите градове, които се оказаха сред най-бедните у нас.

"От доста години нищо не се прави, за да бъдат привлечени инвеститори, които да разкрият нови работни места за силистренци и съответно тези инвестиции, дали чуждестранни или местни, да добавят към Брутния вътрешен продукт на държавата", каза кметът на Силистра Александър Сабанов в предаването "Директно".

По негови думи икономиката в града се ръководи от две стари предприятия. Две нови предприятия подпомагат бизнеса в Силистра, но основните проблеми са свързани с инвестициите.

Друг град, който попада в дъното на класацията за БВП за България, е Кюстендил.

"За мен обяснението е, че София измъква ресурса на по-малките областни градове, които са около нея. Хората, които живеят в София, Перник, Благоевград отиват, работят в София за по-добри възнаграждения и в крайна сметка част от тях остават там. Вследствие на което столицата се презастроява, няма места в детските градини и тя страда също от това", посочи кметът на Кюстендил Огнян Атанасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че в Кюстендил има перспектива за младите хора. 

Гледайте целия разговор във видеото.