Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолог: Никога в СОС не е имало чак такъв хаос

Това е абсолютен прецедент, заяви Милена Стефанова

30.01.2024 | 19:02 Редактор: Деси Николова

Правенето на политика се оказа сложна работа в Столичния общински съвет. ПП-ДБ,"Спаси софия", ГЕРБ и БСП все още не успяват да се разберат какво ще се случи. Някои от по-сериозните прогнози са, че може да има нови избори за Общински съвет в София.

"Това е абсолютен прецедент. Никога в СОС не е имало чак такъв хаос. Времето, в което наблюдаваме този хаос, е критично. Критично е не защото ще има избори - такива няма да има. Критично е, защото има много въпроси, които не търпят отлагане и трябва да бъдат решени. След като законодателят е казал, че органът на местното самоуправление е общинският съвет, а не кметът, е крайно време политически амбиции и пререкания да престанат и да заработи СОС", заяви политологът проф. Милена Стефанова в студиото на предаването "Директно".

Тя подозира, че не се водят разговори за същността на проблема, тъй като изборът за председател на общински съвет е важен, за да се конституира органът, да се конституират комисиите и общинският съвет да заработи.

"Председателят на общинският съвет е пръв между равни. Той няма повече права, отколкото всеки един от останалите съветници. Необяснимо е защо не се избира председател на Столичния общински съвет", допълни проф. Стефанова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че е важно председателят на СОС да бъде човек с лидерски качества, за да може да помогне да популяризира работата на Общинския съвет в обществеността, да решава конфликти, ако такива възникнат в съвета, да може да води диалог и да преговаря с представителите на всички политически формации. 

Гледайте целия разговор във видеото.