Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

България в Шенген по въздух, но не и по земя: Летище Бургас е напълно готово за промените

"Със сигурност очакваме увеличение на пътниците от Великобритания", заяви Георги Чипилски

25.01.2024 | 17:00 Редактор: Деси Николова

Само след два месеца България ще е в Шенген по въздух, но не и по земя. Това ще даде възможност за много по-лесно преминаване през летищата, но пък опашките по сухоземните граници остават.

"Летище Бургас е готово за влизането в Шенгенското пространство от 31 март. Готовността на летището и проектите, които сме стартирали, не датират от последната година. Още през 2010 година, когато бе извършена първата проверка за влизане на България в Шенген, ние подготвихме инфраструктурата на Терминал 1. Към днешна дата инфраструктурата на летището е изцяло готова за разделяне на пътникопотока", заяви директорът на Летище Бургас Георги Чипилски в ефира на предаването "Директно".

Той поясни, че Терминал 2 е проектиран за работа в Шенгенското пространство така, че инфраструктурата е адаптирана още през 2013 година и остават само дребни операции.

"В момента ние трябва да оперираме в режим на България извън Шенген, затова нашите планове са до 1 март изцяло да бъдат преместени всички системи и присъединени към инфраструктурата със съответните симулации, така че към дата 31 март ние ще бъдем изцяло готови за обслужване на пътници в Шенгенското пространство", допълни Чипилски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Към момента не се предвижда увеличаване на броя на персонала на летището, тъй като той е разчетен за трафика, който е планиран.

"Геополитическата обстановка, която е в момента, може силно да повлияе върху трафика и полетите до Летище Бургас. Например полетите от Израел, които са сериозен пазар за летището. В този аспект не мога да се ангажирам с конкретна цифра, но може би ще имаме едноцифрено число в увеличение на трафика. Със сигурност очакваме увеличение на пътниците от Великобритания", разясни директорът на Летище Бургас.

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа