Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Инвестиционно звено ще подпомага бизнеса в големите общини

Ще работим да направим Варна привлекателна за реализация на младите, заяви Благомир Коцев

18.01.2024 | 18:13 Редактор: Деси Николова

След среща между икономическия министър Богдан Богданов и кмета на Варна стана ясно, че в морската столица се обмисля вариант да бъде създадено специално инвестиционно звено, което да подпомага бизнеса. Работи се и по създаване на индустриална зона край града.

"Това, което обсъдихме, са възможностите за привличане на инвестиции и подобряване на инвестиционния климат в нашата община. Звеното, за което говорим, идеята на Министерството на икономиката е да бъде създадено между община Варна, Министерството на икономиката, Министерството на иновациите и растежа и други местни инститтуции като университетите. Целта на това звено е да може да привлича чужди инвеститори и да предоставя слединвестиционни услуги на инвеститорите, за да могат те да се чувстват комфортно с инвестиционния климат в нашата страна", заяви кметът на Варна Благомир Коцев за предаването "Директно".

Той поясни, че това звено няма да бъде насочено конкретно само към община Варна, а ще касае и всички големи общини. По негови думи то може да бъде изградено бързо.

"Още днес направихме първи стъпки към идеята да се реализира индустриална зона в рамките на община Варна. С министър Богданов разгледахме няколко възможности за такива индустриални зони. Видяхме три отделни територии, някои от които са предвидени за индустриално строителство, които се оказват доста подходящи, предвид и конкретни инвеститори, които могат да бъдат привлечени", разясни кметът на Варна в ефира на Bulgaria ON AIR.

За създаването на инфраструктурата, която ще бъде необходима за индустриалната зона, гостът обясни откъде ще дойде финансирането за нея.

"Ще разчитаме на собствени сили, от страна на общината и на подкрепа от държавата и по-конкретно от Министерството на икономиката. Някои от териториите, които вече са отредени за индустриално строителство, държавата има възможност да изгради инфраструктура, съвместно с общината, при което частните собственици ще могат лесно да пригодят своите терени за индустриално производство", поясни Коцев.

По негови думи е важно за града младите хора все по-често да се реализират и да работят във Варна и това ще се oсъществи чрез колаборация между университетите и бизнеса.

"Ние ще работим по това да направим Варна наистина привлекателно място и за реализация на студентите, които завършват в нашите университети в града. Варна е университетски град, с шест университета, но за съжаление голяма част от студентите, завършващи в тях, търсят реализация на други места. Нашата цел е да пригодим инвестиционния климат в града, така че наистина тези студенти да останат", каза още Коцев.

Гледайте целия разговор във видеото.