Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Психичното здраве - последен интерес в здравеопазването ни, трябва сериозен бюджет

"Твърде неподкрепени са близките на психично болните", заяви Валентина Христакиева

08.01.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Два изключително тежки случая завършиха фатално миналата седмица. Човек с психично заболяване уби жена си във Видинско, а друг почина при полицейска акция в Стара Загора. 

"Това, което се опитваме да направим чрез Националната стратегия за психично здраве е крайно недостатъчно. Психичното здраве продължава да остава като последен интерес в здравеопазването в България", заяви директорът на фондация "Глобална инициатива в психиатрията" Валентина Христакиева в ефира на предаването "Директно".

"В България стигмата към хората с психични болести е най-голяма от всички групи. Със сигурност има нужда от инвестиции, но като че ли нямаме достатъчно увереност в институциите, достатъчно консенсус по отношение на това какво искаме да направим, за да може то истински да се случи. Няма и интерес в това да се гласува реално бюджет, а трябва да се гласува сериозен бюджет за психично здраве, ако искаме да имаме някакво хуманно здравеопазване", допълни Христакиева.

По нейни думи този проблем не би бил решен само с пари, а е необходима визия, човешки ресурси и разбиране.

"Твърде недостатъчен е броят на обучените хора, които могат да инвестират време, усилия и професионални усилия в това да полагат грижи. Твърде неподкрепени са близките. Стигмата е огромна пречка за това хората да имат някакво нормално качество на живот. Не могат да си намерят работа, не могат да функционират нормално, заради стигмата и автостигмата", разясни Христакиева.

Гледайте целия разговор във видеото.