Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Зам.-директорът на ЕСВП: България до последно се бори за сухопътен Шенген

Според Весела Чернева предстоящите избори в Австрия са сред причините това да не се случи

04.01.2024 | 18:00 Редактор: Деси Николова

След 12 години усилия, най-накрая влизаме в Шенген по въздух и море. Това е добрата новина, лошата е, че не е ясно кога контролът по границата ще падне и по суша. От днес е новината, че твърдата дата за въздушните ни граници е 31 март.

"В решението на Съвета, което постановява членството и приемането на България и Румъния в Шенген се казва ясно, че вдигането на проверката на граничния контрол по въздух е обвързана с промяната в часовото време и смяната зимно на лятно разписание на компаниите. Това се случва на 24 март. Между 24 март и 31 вече ще имат всички авиокомпании и летища готовност, така че когато формално и задължително влезе на 31 март решението, те да могат вече да не проверяват българските и румънските граждани", коментира зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в студиото на предаването "Директно".

По думите ѝ една от причините Австрия да не се съгласи към момента с одобряването на втора дата, чрез която България да бъде допусната в шенгенското пространство по суша са предстоящите избори там, тъй като това би обвързало едно следващо австрийско правителство.

"България до последно е преговаряла и се е опитвала с помощта на Европейската комисия да промени становището на Австрия и да се сдобие с дата, така както навремето беше приета Словакия с два етапа, но с дата за втория етап. За съжаление. австрийското правителство не е пожелало да се обвърже с дата, именно заради наближаващите избори", поясни Чернева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.