Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Проф. Анна Кръстева: Редица избори в световен мащаб ще окажат влияние на България

Сред най-важните са тези в САЩ, Русия и вотът за Европарламент

03.01.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Редица важни и международни събития очакваме тази година у нас, а и в цяла Европа ще има избори за Европарламент. В същото време САЩ и Русия също провеждат ключов вот и всичко това има пряко значение за България.

"Изборите са фактори, които ще имат значение. Някои очакваме с огромен интерес, защото има интрига, на други знаем предварително резултата. Има голяма асиметрия. Москва очаква почти с по-голям интерес какво ще се случи във Вашингтон, докато Вашингтон знае какво ще се случи в Русия. Там няма никаква интрига за победата на Путин", заяви политологът проф. Анна Кръстева в студиото на предаването "Директно". 

Тя отбеляза, че освен тези важни избори, ще има такива и в съседните ни страни, което още повече обогатява динамичната картина и всички те ще имат значение за България.

"Още преди няколко десетилетия Бил Клинтън каза, че вече няма разлика между вътрешната и външната политика и това става все по-вярно. Все повече външнополитическите залози определят конфигурацията на националната политика", допълни проф. Кръстева. 

Гледайте целия разговор във видеото.