Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Модерна дигитална карта събира информация за десетки етнографски артефакти

"Системата е направена така, че да е удобна за потребителите", споделиха доц. Христов и д-р Първанов от БАН

29.12.2023 | 18:33 Редактор: Деси Николова

Събирани с десетилетия - артефакти от музейните колекции на Националния етнографски музей вече са част от модерна дигитална карта. Тя съдържа оригинални скици и рисунки, аудио, видео и фото документи и текстова информация съхранявана от поколения. 

"Дигиталната етнографска карта е резултат на един по дълъг процес в нашата наука, който започва още в началото на 20 век. Първите опити за картографиране на българската народна култура са на големия български етнограф Христо Вакарелски. Това, което искаме да постигнем, е една мечта", сподели доц. д-р Петко Христов от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) при БАН в предаването "Директно".

Дигиталната етнографска карта е информационна система, която е направена така, че да е лесна за потребителите, да дава достатъчно много информация за обектите и селищно да картографира обектите от материалното и нематериално културно наследство. 

"Наблегнали сме на това потребителите да могат да видят с максимално качество обектите, които сме експонирали в цифрова форма. Направили сме специален стандарт в ИЕФЕМ при БАН, по който действат всичките звена, които се занимаваха до този момент с цифровизацията както на информация на хартия, така и на различно аудио и видео носители", разясни гл. ас. д-р Ивайло Първанов от ИЕФЕМ - БАН в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.