Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Пациентски организации поискаха от Денков оставки в Министерството на здравеопазването

От "Заедно с теб" настояват за незабавното връщане на хартиените рецепти заедно с електронните

09.11.2023 | 21:32 Редактор: Калина Донкова

Пациентски организации са изпратили писмо до премира акад. Николай Денков с искане за оставката на заместник-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов. Това обяви в ефира на предаването "Директно" Пенка Георгиева, председаел на пациентски организации "Заедно с теб". Причината - хаосът с електорнните рецепти.

"Снемаме доверието си от зам.-министър проф. Илко Гетов, отговарящ за лекарствената политика на Министерството на здравеопазването и настояваме за оставката му", се казва в писмото.

От "Заедно с теб" настояват и за незабавното връщане на възможността за едновременно издаване на хартиени и електронни рецепти.

"...до решаването на всички проблеми с кодове, софтуерни несъответствия, липсата на единен дигитаелн регистър за всички медикаменти, липсата на приложение за наличностите на антибиотици и лекарства за диабет, липса на дигитална информираност за най-евтината алтернатива на медикамент, други технически и медицински неуредици", аргументират се от организацията.

Реакцият им идва след поредното объркване по темата, след като в студиото на "Директно" заместник-министър Гетов заяви, че по време на среща с Българския лекарски съюз (БЛС), е предложил вариант за паралелното издаване на хартиени и електронни рецепти за период не по-дълъг от 2 месеца. По-късно от БЛС разпространиха позиция, в която отричат твърденията му.

По думите на Георгиева при тях ежедневно пристигат десетки сигнали за липсващи лекарства, предписани от медиците. 

"Най-вече оплакванията са от петък вечер, събота и неделя, че пациентите, особено родители на малки деца, които са изключително рискови, говорим за антибиотиците, нямат достъп до личния лекар, който да им издаде електронна рецепта. Тоест, пациентът отива при лекаря, той преценява, че към момента не е за лечение с антибиотик, но всеки момент може да се влоши и лекарят си отива вкъщи, и не може да издаде електронна рецепта за антибиотик, защото няма нов амбулаторен лист, тоест, той не е при компютъра си", обясни тя.

Сигнали постъпват и от лекари в доболничната помощ, при които пациенти се връщат по няколко пъти на ден за корекция на рецептите заради дефицит на медикаменти в аптеките, подчерта тя. Електронните рецепти затрудняват много и спешните лекари, категорична е още Георгиева.

Въпреки наложената от държавата забрана за износ на инсулини, други лекарства за диабет и антибиотици за деца, недостигът на тези препарати продължава, а пациенти с еднакви диагнози се оказват или презапасени, или без достъп до терапия, подчерта председаелят на "Заедно с теб".

Вижте целия разговор във видеото.