Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Изборен експерт: Нямаше да има толкова недействителни гласове, ако имаше машини

Проблемът стои нерешен от години, няма и разяснителна кампания, заяви Стоил Стоилов

02.11.2023 | 15:10 Редактор: Калина Донкова

Проблемът с недействителните гласове от местните избори, не е проблем, който се появява за пръв път, а това се случва от години. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ изборният експерт Стоил Стоилов.

Той посочи, че и на предишни избори, броят на невалидните бюлетини е бил в пъти повече отколкото е допустимата грешка в други европейски държави.

„Проблемът с недействителните гласове съществува още от 2014 година на парламентарните избори. Тогава беше 6,2% броят недействителни гласове, което е голям процент. Три пъти по-голям отколкото се приема в Европа. Веднага беше поискат одит от ЦИК, те се усмихнаха любезно имаше дори разработена методика, но от ЦИК единодушно решиха, че няма да се прави одит с отварянето на чувалите“, сподели Стоилов.

По негови думи една от основната причина за множеството недействителни гласове е недобрата разяснителна кампания от страна на Централната избирателна комисия. Според него е необходимо да се взема предвид образователното ниво на хората от различните населени места и да бъде подготвена информационна кампания според нуждите на електората.

По време на изборния ден, друг проблем, който беше забелязан е и това, че гласоподаватели са маркирали бюлетините с различни знаци от позволените. Стоилов е на мнение, че не бива това да прави гласа недействителен, стига да бъде ясен изборът на гласуващия.

„Науката казва, че е силно препоръчително, когато се оценяват знаците с които е маркиран избора да избирателя, да се подхожда разширително. Грубо казано, всеки знак, който ясно показва избора на гласоподавателя да се счита за действителен“, каза изборният експерт.

Толкова голям брой недействителни гласове не би имало, ако беше оставено машинното гласуване, на мнение е Стоилов. Според него обаче решението на ЦИК да премахне възможността за гласуване чрез машина след доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“, е било правилно.

„Когато ДАНС ви напише нещо, вие не може лесно да го игнорирате“, каза гостът.

Вижте целия разговор във видеото.