Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Д-р Ибрахим Догмуш: Палестинският народ иска свобода, мир може да има само с натиск над Израел

Основата на конфликта не е само ''Хамас'', категоричен е палестинецът

21.10.2023 | 11:31 Редактор: Калина Донкова

Мирно разрешаване на конфликта между палестинци и израелци може да се постигне само ако САЩ и Европа приложат натиск над Израел. Това заяви в ефира на предаването "Директно" д-р Ибрахим Догмуш, представител на палестинската общност в България.

"Израел отказва да изпълнява резолюции на ООН и да има палестинска държава. Има споразумение 1993 година, между ООП и Израел, да има 5 години автономен период и след това да има палестинска държава. За голямо съжаление, макар че ЕС беше съгласен да има палестинска държава, 1998 година Израел и САЩ отказаха да се изпълняват и резолюциите и споразумението. От тогава, до сега ние чакаме мирния процес", споделя Догмуш.

Според него палестинският въпрос не опира да нуждата от хуманитарни помощи, а до това, че народът иска свобода.

"Писна ми да говорим за хуманитарни помощи. Цяла Европа и много политици мислят, че палестинският въпрос е хуманитарен. Не е. Въпросът е окупация и свобода. Ние искаме свобода. Искаме палестинска държава. Ние не искаме повече. Да се махне тази окупация", категоричен е Догмуш.

По негови думи основата на конфликта в момента не е само организацията "Хамас".

"С голямо съжаление това е неграмотност от много политици, само да упрекват "Хамас". И преди "Хамас", 2000 година, унищожиха летището в Ивицата Газа. Не бяха "Хамас" на власт тогава. Беше Ясер Арафат, който има нобелова награда за мир", посочи гостът.

Той описва ситуацията в Газа като трудна и тревожна. Роднините му споделят, че там няма вода, храна и са разпръснати навсякъде.

"Аз ги питах дали да им изпращам пари. Те казаха, че дори да изпращам пари, няма банки, които да работят. Няма банкомати. Дори да имат пари, в магазина няма нищо. В ивицата Газа няма нормален живот от много години, но сега хората чакат на опашка и смъртта. Има много хора, които умират пред очите на другите. Без свобода няма да има мир", убеден е Догмуш.

Жителите на Газа нямат и къде другаде да отидат, за да живеят по-спокойно, категоричен е той.

"Или в Газа, или в Газа. Те знаят, че е трудно да отидат до Европа. Може и друг вариант. Да отиват към север, към Ашдод, Ашкелон, Яфа, където са техните градове. Може и там. Невъзможен вариант, но като няма къде. На юг не могат да ходят, защото там е пустиня", посочи още д-р Догмуш пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.