Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Местните избори наближават, а притесненията за софтуера на машините остават

ЦИК отново закъсня с разяснителната кампания, убедена е Цветелина Пенева

19.10.2023 | 16:17 Редактор: Калина Донкова

По-малко от две седмици до местните избори. Неяснотите за това как ще премине вотът остават. Основните притеснения са свързани с техническото функциониране на машините. Това каза в студиото на предаването „Директно“ Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Един от основните проблеми с машините за гласуване е фактът, че след маркиране на желанието на гласоподавателя за кой вид от изборите ще гласува, той няма право да се върне назад и да избере други опции.

Притеснения има и относно визията на екраните, но според Пенева обществото ще успее да се справи с машините. Тя отбелязва, че е важно гласоподавателите да четат внимателно инструкциите. Освен това при машинното гласуване е необходимо, хората да изчакват звуковия сигнал след принтиране на бележката от машината.

„Това, което беше изрично подчертано от заместник-председателя на ЦИК е, че трябва да се изчака този звуков сигнал и едва след него да се откъсне бюлетината, след което избирателят трябва да си раздели съответните бюлетини, в зависимост от това в колко видове избор е участвал, да ги сгъне на две, да ги предаде на комисията за поставяне на печат и едва след поставяне на печата от страна на секционната комисия се пускат в специалната урна, която е за машинните бюлетини“, разясни Пенева.

Според нея, време за оправяне на софтуерните проблеми няма и отбелязва, че разяснителната кампания и презентирането на самия софтуер са закъснели.

„Изборният кодекс се промени от края на 2022 година и досега имахме 10 месеца, в които спокойно можеше да се проведат експертни дискусии и обществени обсъждания, в които да се избере точно как да изглеждат екраните, така че от една страна да отговарят на изискванията, а от друга да са удобни на избирателите“, смята Пенева.

По думите ѝ е важно и членовете на Секционните избирателни комисии да са внимателни в работата си и се надява те да не допускат толкова много грешки, колкото в предишни избори.

„Няма много време за обучение на членовете на СИК. Едва сега започват обученията по методическите указания. От началото на седмицата вървят обучения, как да боравят с машините за гласуване. Могат да се включат в такива обучения. Те са регионални. За нас най-вече са важни другите обучения, които именно ще помогнат на членовете на секционните комисии да отчитат правилно нашите гласове и там трябва да е фокусът“, допълни Пенева пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.