Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Всеки конфликт близо до Европа е заплаха за България, убеден е военен експерт

Разнопосочните сигнали на институциите у нас са притеснителни, заяви Ивайло Иванов

18.10.2023 | 16:07 Редактор: Калина Донкова

Всеки конфликт, който е в периферията на Европейския континент, е заплаха за България. Основната причина е възможността от бежански поток, навлизащ в страната. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ военният експерт Ивайло Иванов.

“Да, тези бежанци няма да останат в България, но самото преминаване през нашата територия предизвиква сериозни проблеми. Има и възможност за проникването на радикални елементи, установяването на страната като някаква логистична база за терористични организации, които да извършват атаки в Западна Европа, но това също е проблем за нашата сигурност“, подчерта Иванов.

Действията на институциите показват несигурност в решенията, властта дава разнопосочни сигнали, убеден е той. Думите му идват на фона на няколкото последователни срещи със службите по въпроса за опасността за националната ни сигурност, свикани от различни държавни представители в последната седмица.

„Липсата на целенасочени колективни усилия за приемането на устойчиви мерки, които са свързани с работата на службите, са притеснителни, когато Президентството и Министерският съвет нямат добра комуникация. Още повече, че форматът, който беше при президента, всъщност не е институционален. Да, президентът има право да кани когото си иска, но в крайна сметка институциите и законите, които поддържат тези институции, трябва да бъдат спазвани, защото те регламентират как тези институции взаимодействат, как се взимат решенията и после как се прилагат тези решения“, отбеляза военният експерт.

Той коментира и статия на американското издание “The Wall Street Journal”, в която се твърди, че българска гражданка е сред заложниците на "Хамас".

„Би могло да имаме такава ситуация. Все още не е установен броят на хората, които „Хамас“ е успял да вземе като заложници. Това, което имаме като информация е, че никой не е потърсил от българските власти помощ със заложник, който да е взет от „Хамас", каза гостът.

Той посочи, че Иран е заплашила, че е готова да предприеме действия, ако Израел не прекрати нападенията си над Газа. По думите му обаче, до ескалация на конфликта в Израел може да се достигне и без пряката намеса на Иран.

„Очевидно, че това е чрез своите подставени лица, като най-мощният инструмент е „Хизбула“, която е описвана като най-тежко въоръжената паравоенна организация в света и която наистина може да предизвика сериозни разрушения и да нанесе сериозни щети на израелската страна, включително да води успешни действия срещу израелската армия“, разясни експертът.

Вижте целия разговор във видеото.