Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Неуспехът на вота на недоверие е бил очакван, смята социолог

Отсъствието на част от депутатите на ГЕРБ в залата обаче издава борба за позиции в некоалицията, убеден е Иво Желев

13.10.2023 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Неуспехът на първия вот на недоверие срещу кабинета „Денков-Габриел“ е бил предвидим и очакван. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ социологът от „ЕСТАТ“ Иво Желев.

Според него обаче отсъствието на част от парламентарната група на ГЕРБ по време на гласуването на вота, е белег за борба за позиции в управляващата т.нар. некоалиция.

„Очевидно сме свидетели на сегашния дискурс – вътрешна полемика между некоалиционните партньори и опити на опозицията да консолидира общественото внимание около своята гледна точка и дневен ред“, на мнение е социологът.

По думите му твърденията, че този вот на недоверие е загуба на парламентарно време са неправилни.

„Работата на опозицията е да критикува, да инициира вотове на недоверие, а работата на управляващите е да защитават позициите и управлението си. Не бих казал, че е загуба на време“, на мнение е гостът.

Желев представи и последното социологическо проучване на „ЕСТАТ“ за електоралните нагласи в София преди местния вот.

Данните показват, че близо 47% от гласоподавателите в столицата изразяват твърдо намерение да гласуват, като Желев споделя, че това е нормална избирателна активност за местни избори.

„Типична избирателна активност за София, типична за местния вот и за тази фаза на кампанията. В столицата живеят будни и политически активни граждани, в своето мнозинство. Те са рационални и държат да вземат участие в това кой управлява живота им в този град“, каза гостът.

Изследването, проведено сред 800 софиянци в периода 29 септември - 9 октомври показва, че 27,8% от анкетираните са заявили, че ще подкрепят кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев, 20,6% за кандидата на БСП Ваня Григорова и 18,7% за кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян. 6,4 на сто от подкрепата събира кандидатът на "Синя София" Вили Лилков, 4,7% кандидатът на "Възраждане" Деян Николов, 2,4% - кандидатът на ИТН Ивайло Вълчев.

„От данните, които получаваме е ясно, че балотаж в София ще има и най-вероятно като водач в него ще влезе Васил Терзиев. Що се отнася до втория и третия, разликата е рамките на статистичната грешка. Не можем да кажем дали Ваня Григорова е втора или Антон Хекимян. Имаме тройка, която си оспорва кметското място“, допълни Желев.

Вижте целия разговор във видеото.