fallback

Мариана Тошева: Бежанските центрове на ДАБ са запълнени на 77%

В центровете не достига персонал, напрежението сред гражданите и обитателите расте

29.09.2023 | 22:05 Автор: Калина Донкова

Бежанските центрове към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) са запълнени на 77%. Това обяви в ефира на предаването "Директно" председателят на ДАБ Мариана Тошева.

Капацитетът на всички шест места за настаняване към агенцията е 3600 места, към момента настанените са 2650, а ежедневно биват приемани и нови, обясни тя.

Увеличението спрямо миналата година е с близо 20 на сто, каза Тошева. Най-осезааемо нараства броят на хората от Афганистан и Мароко. Очаква се да бъде свикан Националният оперативен по миграционния натиск, за да бъдат обсъдени действията на държавата за справяне с кризата.

Ако всички бежански центрове бъдат запълнени максимално, то тогава, според Националния план за справяне с миграционния натиск, ще бъдат разкрити допълнителни временни места за настаняване. Засега обаче не се очаква да се стигне до там, смята председателят на ДАБ.

Към днешна дата най-тежко е положението в центъра в квартал Овча Купел в София и в Харманли, където близо 90% от капацитетът е запълнен.

Проблем е напрежението сред гражданите в населените места, където има центрове. Такова има и между обитателите в местата за настаняване, посочи Тошева.

Преди дни в Харманли се проведе и протест.

"Разбираемо е напрежението, тъй като в центъра в Харманли има настанени около 1500 лица, търсещи закрила. Притесненията на живущите са, тъй като профилът е основно сами мъже, които се придвижват на групи дали са в Хрманли, или в друг град на страната, това е начин, по който се чувстват по-сигурни. Естествено, това създава притеснения. Ако има сама жена или сами деца, те изпитват страх от тези групи", разказа още тя.

По думите ѝ добро решение би било да няма центрове с толкова голям капацитет. Затова ДАБ предлага да има повече центрове, но с по-малък капацитет от около 500 човека, за да бъдат управлявани по-лесно.

Агенцията изпитва затруднения и заради липсата на достатъчно персонал в местата за настаняване. Освен недостигът на човешки ресурс и проблем е и голямото текучество на служители, породено от натоварването и ниските заплати.

Близо 62 хиляди са украинските бежанци в България към днешна дата, които са с временна закрила. 7 хиляди от са в програмата за хуманитарно подпомагане.

Около 150 са молбите за закрила, подадени от граждани на Руската федерация към Държавната агенция за бежанците. Одобрените са само 9, а около 47 души са получили отказ от ДАБ, които се преглеждат от три съдебни инстанции.

fallback
Още от Директно
fallback