Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Заради липса на оборудване: Пациенти биват пренасяни с одеяла и столове до линейките

Съюзът на парамедиците изпрати писмо до здравния министър

27.09.2023 | 15:40 Редактор: Калина Донкова

Необходимо е да бъде закупено допълнително оборудване, което да облекчи работата на екипите на Спешна помощ при вдигането и пренасянето на пациенти. За това настояха от Съюза на парамедиците в България в писмо до здравния министър Христо Хинков.

Към момента липсата на такова оборудване създава изключителни трудности на спешните екипи, а пациенти понякога се налага да бъдат пренасяни с подръчни средства като одеяла, столове или с помощта на съседи. Всичко това води до забавяне, което може да е опасно за пациента. Това разказа в ефира на предаването "Директно" Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците.

"Когато не можем да намерим съседи или близките просто не са в състояние да помагат с пренасянето на пациент, тогава се обаждаме на районна координационна централа за пристигането на друг екип. Това допълнително удължава времето за осигуряване на помощ на пациент“, сподели тя.

По думите ѝ подобна инвестиция не би била скъпа.

В съседни на България държави цената за едно такова оборудване е в рамките на 10 до 12 хиляди лева на дребно, но в случай, че бъдат закупят повече бройки, цената би била по-ниска, обясни още Пехливанска.

Според нея един от основните проблеми е фактът, че средната възраст на работещите в спешна медицинска помощ е над 55 години.

"Може да си представите колко е трудно на двама души от екипа сами да пренесат тежък пациент. За съжаление, няма еднозначно решение и няма еднозначно мнение по въпроса", подчерта Пехливанска.

Тя коментира и острата липса на кадри в българското здравеопазване, като въпреки това у нас няма щатни бройки за парамедици. На този фон - над 2000 са парамедиците, които са готови веднага да се влеят в системата на Спешната помощ.

“За съжаление, проведохме няколко разговора и няколко срещи с отделните министерства. Нямаме категоричен отговор. Предложихме стъпки, които да улеснят нормативната регулация на професията, за да може хората по-лесно да стават част от системата. Изисква се просто малко повече усилия от страна на държавата”, категорична е Пехливанска.

Вижте целия разговор във видеото.