Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Мина Христова: Изборът на национален празник винаги е бил политически въпрос

Промяна му ще бъде изключително сложна и болезнена за много хора, коментира антропологът

25.09.2023 | 16:50 Редактор: Калина Донкова

Изборът на национален празник винаги е бил политически въпрос. Този избор има значение, защото определя начина, по който една обществото представя себе си пред света. Това коментира в ефира на предавнето "Директно" антропологът и етнолог Мина Христова на фона на интензивните спорове около националния празник на България.

“Това е въпросът за формирането на нацията и как тя ще се постави пред другите. Този въпрос е изяснен от много други държави по света още 19-20 век, точно когато е този катализиращ процес по тяхното създаване. Един сериозен процент от държавите по света всъщност избират деня на своята независимост като този който е най-важен”, посочи гостът.

Спорът за националния празник води до интензивни дебати. Политици и обществени личности се опитват да подчертаят важността на единия празник пред другия, което понякога води до изкривяване на историческите факти и символиката на празниците, на мнение е експертът.

"Спекула има. Това е безспорно. Най-малкото, заради един много дълъг период на манипулации и пропагандно изкривяване на фактите, които следват трактовка, която е наложена по различен начин върху българската история", разясни Христова.

Решението за това кой празник трябва да бъде национален - остава в ръцете на обществото и политиците. Важно е да се проведе информиран и обоснован дебат, в който да се изслушат мненията на историци и експерти. Така обществото може да определи какво иска да отразяват националните празници и каква история и култура иска да представя пред света, отбеляза гостът.

"Смятам, че която и да е част от обществото, какъвто и празник да предложи, тя има правото на това нещо, именно поради факта, че се намираме в демократична ситуация. Ако не беше така, щеше да има забрана на определени празници и да има отричане на други. Важното е да се постигне смислен обществен дебат, в който хората да опитат да не реагират емоционално“, категорична е Христова.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Вижте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
3-ти март
преди 7 месеца
Кое налага да си сменяме националния празник,не разбрах? Всички дати, които сте предложили, са свързани с Русия пряко или косвено, ако това е проблемът. И като са свързани, дайте да си сменим празника, че началниците ще се сърдят. Човек с достойнство никога не би разсъждавал по този начин. Това е България- с православието, с кирилицата, със славната си и понякога срамно история, с 3-ти март и т.н. И ако на началниците не им харесва, проблемът е изцяло техен. И аз не искам началници. Сигнализирай за неуместен коментар