Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Няма да преборим корупцията с писане на закони и промени в текстовете?

Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд коментира съдебната реформа

07.09.2023 | 19:04 Редактор: Тодор Петров

С писани правила един феномен като корупцията няма да се промени. Става въпрос за възпитаване на култура, което чрез мерки на законодателния орган няма да се случи. Това заяви в ефира на предаването "Директно" Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Той отбелязва, че Антикорупционният закон е приет на първо четене, но от страна на законодателя се наблюдава лоша практика, а именно между първо и второ четене да бъде променян законът в ключовите му части.

"Това е порочен модел. Когато законът се приема на първо четене се приема като цялостна концепция и след това на второ четене се приемат вторите текстове, но по концепцията, която вече е възприета на първо четене. А реално това, което се случва, е, че съществени моменти от първоначално приетата концепция се променят между първо и второ четене, което със сигурност не е добра законодателна практика", категоричен е гостът.

По негови думи проблемът с непрекъснатата смяна на начина, по който е зададено да изглежда антикорупционната комисия, показва, че няма ясно избистрена концепция затова как да изглежда този орган.

"Безспорно са важни правомощията, които ще има комисията, уредени в съответния закон, важно ще бъде и устройството на комисията. От колко души ще бъде съставена, с какъв мандат, как точно ще се избират? Важно е и дали ще бъде постигнат баланс за намаляване на политическото влияние", обясни Янкулов.

Гледайте целия разговор във видеото.