Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Историци: Политизирането на спора за националния празник показва незрялост

Проф. Анна Кочева и Боян Жеков споделиха гледните си точки в предаването "Директно"

06.09.2023 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Дебатът за националния празник на България е тема, която определено разедини части от населението. Историята на страната бе политизирана и обществото показа незрялост покрай споровете за празника. Около тези теза се обединиха в ефира на предаването "Директно" проф. Анна Кочева от Института по български език при БАН и историкът Боян Жеков.

"Истината е, че внушението за такава конфронтация е манипулативно. 24 май е най-безспорният, най-искрено чувстваният и празнуван ден на българската азбука, на българското слово, на българската идентичност и култура", убедена е проф. Кочева.

Според Жеков основното, което трябва да се промени в обществото, е да се засили доверието в професионализма на историците и историята да започне да се възприема като наука, която се развива. Той посочи, че развитието на историята предполага откриване на нови факти и интерпретации.

"В професионалната общност на историците академичният дебат се води на ниво интерпретация без отричане на интерпретацията на другия. Обществото, засилвайки доверието си към историците, трябва да подхожда по-безпристрастно към историята, без толкова емоции", каза Жеков.

Проф. Кочева коментира и казуса с Паметника на Съветската армия. Идеята е той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Към този момент обаче все още има административни пречки и темата продължава да разделя обществото.

"Тази мъка с паметника трябва да се свършва. Въпросният монумент на армия, нахлула в държава ни обявявайки война, в която една военна жертва не е дадена, акумулира толкова много напрежение сред обществото. Крайно време е да отиде при събратята си в музея", смята проф. Кочева.

Гледайте целия разговор във видеото.