Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Любов Панайотова: Шансовете ни за Шенген зависят от редица реформи

Българското общество не осъзнава ползите от присъединяването ни, смята директорът на фондация "Европейски институт"

30.08.2023 | 17:14 Редактор: Калина Донкова

България се нуждае от правосъдна реформа, добро антикорупционно законодателство и по-адекватен граничен контрол, за да има шансове за Шенген. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ директорът на фондация „Европейски институт“ Любов Панайотова.

По думите ѝ шансовете на страната ни да влезе в шенгенското пространство до края на годината не са загубени. Предстои заседание на Европейския съвет, на което трябва да получим повече яснота.

„Трябва да имаме откровени разговори в рамките на Европейския съвет. Той е последната институция, която ако даде зелена улица, дори само за въздушните граници, ще бъде много добре“, коментира Панайотова.

Пактът за миграцията и убежището, предложен от Европейската комисия през 2020 г., има за цел да гарантира, че Европейският съюз ще се справи с незаконното пристигане на мигранти и ще се погрижи за лицата, търсещи убежище. Този пакт ще помогне на България да се справи с бежанския натиск и ще помогне на властите по границата, на мнение е гостът.

„Силно се надявам пактът да влезе в сила. Тогава България няма да бъде оставена да се справя сама с този повишен натиск. При нас ще дойде голямо финансиране, което ще облекчи нашата гранична полиция,“ подчерта експертът.

Панайотова коментира и идеите за отваряне на границата между България и Румъния и общата стратегия, която двете държави обмислят.

„Според мен тази стратегия трябва да бъде комуникационна, за да може правилно да се насочат усилията и на двете страни, с цел преодоляване на държавите, които имат определен скептицизъм към нашето влизане. Отварянето на границите между България и Румъния би могло да стане, ако успеем на двустранна основа да покажем как работят ефективно двете страни“, каза още гостът.

По думите ѝ хората не осъзнават какви са позитивите от влизането на страната ни в Шенген. Необходима е сериозна комуникационна стратегия, която да поясни на обществото как това ще бъде полезно за обикновения гражданин, убедена е Панайотова.

Вижте целия разговор във видеото.