Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Атанас Русев, ЦИД: Божков има какво да каже, остава да може да го докаже

Няма повод за отпимизъм, че делата срещу бизнесмена ще стигнат до финал, убеден е той

28.08.2023 | 17:12 Редактор: Калина Донкова

Завръщането на бизнесмена Васил Божков у нас говори за това, че той има какво да каже и не очаква да му се случат особени сътресения. Остава въпросът обаче дали ще може да докаже твърденията си. Това коментира д-р Атанас Русев, директор програма „Сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Повечето от големите дела срещу известни бизнесмени така и не са достигнали до финал, напомни той.

„Гледайки назад, нямам много основание за оптимизъм, че делата срещу Божков ще завършат по-различно. Да се надяваме, че прокуратурата ще ни опровергае“, споделя Русев.

По думите му е важно да бъде обърнато внимание на бизнес плановете на Божков.

„В крайна сметка голяма част от неговите компании все още са запорирани. Поне тези, които са в България. Въпреки, че той спечели няколко дела срещу заведените искове за неплатени данъци. Ще е интересно да видим какви са плановете му“, изтъкна експертът от ЦИД.

Русев коментира поредното напрежение между МВР и Президентството, след като вътрешният министър Калин Стоянов поиска оставката на главния секретар Петър Тодоров.

Според него такъв тип рокади са типични при всяка смяна на управлението.

Нежеланието на президента Румен Радев да освободи Тодоров показва, че има ясна политическа връзка между двамата, категоричен е още Русев. Той смята, че е необходимо да бъдат взети предвид някои добри примери от други държави за това как се случва назначаването на хора в професионалното ръководство, да се помисли за мандатност и за избор чрез конкурс.

Русев коментира и темата за засиления бежански поток към България. Той отбелязва, че нелегалните мигранти пристигат не само по познатия балканския маршрут, но и от Италия и Испания. Факторите за това са много, като основните са политическата и икономическата ситуация в страните, от които идват мигрантите.

„Има заложено противоречие в европейските политики. От една страна шенгенското законодателство казва, че европейските страни трябва да контролират границите си, но от друга страна имаме много стриктно законодателство за защита на правата на бежанците, което казва, че ние не трябва да ги отблъскваме“, убеден е експертът по сигурност.

Вижте целия разговор във видеото.