Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Двама нови младежки делегати представляват България в ООН

Александър Янев и Коста Каракашян ще имат 18-месечен мандат

21.07.2023 | 18:18 Редактор: Юлиан Христов

България има нови младежки делегати в ООН. Александър Янев и Коста Каракашян спечелиха конкурса, организиран от Министерството на външните работи и дружеството на ООН. В ефира на "Директно" двамата разказаха за работата им, която е основно обвързана с младежки политики.

"Нашият мандат е с продължителност 18 месеца, като първите 6 месеца е пасивен мандат, в който ще се обучаваме, ще подпомагаме дейността на настоящите младежки делегати към ООН и ще работим по трите приоритета, които са идентифицирани към настоящия момент – образование, младежка политика и пряка ангажираност на младите във вземането на решения на високо ниво", поясни Янев.

Впоследствие те планират да проведат и национално допитване сред българските младежи, чрез което да отличат основните предизвикателства сред младите хора в България.

"Националната анкета е фундаментална част от работата на младежките делегати. Всяка двойка делегати задължително правят такава анкета, за да могат да идентифицират кои са проблемите и нуждите на младите. Нашата анкета предстои следващата година. Имаме вече идеи какви теми бихме искали да се фокусираме", коментира Каракашян пред Bulgaria ON AIR.

Двамата споделиха, че няма точна формула с какъв профил да са делегатите и съответно работата по анкетите, събитията и дейностите, които организират, са водени от техния опит и техните интереси.

Гледайте целия разговор във видеото.