Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Десетки зад волана с алкохол и дрога всеки ден - има ли смисъл от акции на пътя?

Красимир Маринов с коментар по темата

17.07.2023 | 21:42 Редактор: Михаела Димитрова

Все по-често зад волана сядат хора с алкохол или дрога в кръвта. Преди седмица певицата Белослава бе задържана от полицията, след като проверка с дрегер показала над 1,2 промила в кръвта. Самата певица се извини с пост във Facebook, а МВР опроверга информацията, че пробите може да са компрометирани заради годността на уреда.

Въпросът, който ситуацията породи, не е за това. Той е за твърде много случаи, в които зад волана сядат хора с алкохол и дрога в кръвта. Има и по-лошо – те нямат респект от закона, както става ясно от цифрите, които всеки ден МВР оповестява. Десетки са седналите зад волана след употреба на алкохол или наркотици. А акцията на проверяващите на пътя тече вече година след катастрофата с две жертви на столичния булевард "Черни връх".

Красимир Маринов е собственик на компания за превоз на шофьори. Според него смисъл от подобни акции винаги има. Той даде за пример 2015 г., когато страната ни влиза в статистиката с данни, че 36% от смъртта на пътя е причинена от пияни шофьори. В момента сме на около 10-11 на сто.

"Тук по-страшното е, че хората си позволяват да го правят в един век на информация. И след знакови случки като катастрофата на "Черни връх" или на Околовръстното и за тях няма значение дали контролът а занижен, въпросът е индивидът как си го позволява“, каза още той.

Гледайте видеото с целия разговор.