Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Много пациенти не чакат за трансплантация на бъбрек у нас, направо отиват в Турция

Какаво трябва да се промени, за да бъде системата по-ефективна - коментар на Полина Тодорова и Георги Пеев

17.07.2023 | 14:43 Редактор: Вяра Димова

Патова ситуация с избора на ръководство на Здравната каса и протести на работещи в Спешната помощ само за ден. Преди дни здравният министър даде заявка, че имаме сериозен проблем с трансплантациите

"В момента  се случва безпрецедентна ситуация с ръководството на Здравната каса. Тя остана без управител. Поради породилата се ситуация депутатите ударно промениха нормативната база и започнаха процедури. Проблемът е, че цялата процедура тръгва наново. Наново ще бъдат подадени кандидатури", каза здравният журналист Полина Тодорова в предаването "Директно".

Тя припомни взетото политическо решение преди няколко години - Изпълнителната агенция по трансплантациите да се слее в друга структура - Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

"За мен това беше грешно решение. Другият коментар трябва да го дадат нашите управници. Тяхна е задачата да направят обстоен анализ и да излязат с изводи дали това решение беше грешка", добави Тодорова. Според нея темата за трансплантациите у нас вече не е табу.

Спортистът и световен шампион Георги Пеев обяви пред Bulgaria ON AIR, че от началото на годината в България има направени 13 трансплантации.

"Само за един уикенд в Румъния бяха направени 16 трансплантации. В последната година и половина чакащите за трансплантация у нас  в официалния списък намаляха. Винаги са били над 1000, защото много от чакащите за бъбрек нямат доверие и отиват в Турция. Виновните за това си имат имена", коментира Пеев.

Трябва да се промени изцяло моделът на работа на координаторите по донорство, смята спортистът. "В България са 30 на брой. Пари трябва да се дават за свършена работа", настоя Пеев.

Нищо няма да се промени в сферата на трансплантациите, ако държавата и Министерството на здравеопазването не признаят, че има пропуски в целия процес, смята здравният журналист.  "Те се наслагват във времето. Необходим е много сериозен анализ", настоя гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.