Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Акад. Лъчезар Трайков: Новото лекарство за Алцхаймер е сериозен пробив, но не е надежда за всички

По думите му на лечение с препарата ще подлежат само пациентите в първа фаза на заболяването

12.07.2023 | 16:20 Редактор: Калина Донкова

Федералната агенция по храните и лекарствата (FDA) в САЩ одобри лекарство, което доказано забавя развитието на болестта на Алцхаймер. Очаква се становището и на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Медикаментът "Leqembi" е доказал ефективността си в изчистването на натрупванията на амилоидни плаки в мозъка, които са свързани с болестта на Алцхаймер.

Научните данни сочат, че 18-месечно клинично изпитване е показало, че лекарството забавя намаляването на когнитивните способности и функция с 27%.

Лекарството е сериозен пробив, коментира в ефира на предаването "Директно" неврологът и ректор на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков.

Аналог на препарата вече е бил одобрен от FDA през изминалата година, но впоследствие е спрян заради доказани 35-40% странични ефекти. Отказ е дошъл и от ЕМА.

При "Leqembi" обаче страничните реакции са едва 10 на сто, обясни акад. Трайков. 

"Това е моноклонално антитяло, което където види лошия белтък в мозъка, се закача за него и му пречи да влезе в една система, която води до смърт на нервни клетки. Много, много надежда има в това нещо. Никога досега не се е появявало средство от този тип", обясни той.

Лекарството обаче не е подходящо за всички пациенти с Алцхаймер, подчерта още акад. Трайков.

По думите му на лечение с препарата ще подлежат само пациентите в първа фаза на заболяването, когато увреждането на интелекта все още не е толкова сериозно.

Броят на хората с Алцхаймер у нас са много по епидемиологична статистика, но малък брой стигат до уточняване на диагнозата.

"Защото у нас, както и навсякъде на света, е разпространено твърдението, че забравянето е нормална част от възрастовия процес. Не е нормално или по-скоро е нормално да забравяме на имена - на актьори, когато гледаме филм или на съученичка, която не сме виждали 30 години и срещнем на улицата. Не е нормално да забравиш, че си срещнал човек, определили сте си среща за след два дни и ти въобще да нямаш спомен за това", подчерта неврологът.

Потенциално подходящите за подлагане на лечението с новия медикамент в България са около 50 хиляди, но има условности, категоричен бе акад. Трайков.

"Едно от задължителните условия е да имаш симптом тип забравяне, това светва лампата на лекарите да започнат изследванията - задължително скенер или магнитен резонанс и задължително т.нар. биомаркери", обясни още той пред Bulgaria ON AIR

Този медикамент е за венозно приложение в болнична обстановка и всеки специалист, който се ангажира да го прилага, трябва да се ангажира и с контрола на страничните ефекти, подчерта ректорът на МУ-София.

Според акад, Трайков обаче не може да се твърди, че с новия препарат болестта на Алцхаймера е обратима. 

Вижте целия разговор във видеото.