Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Социолог: Кабинетът ще издържи поне до местните избори, но скандалите ще продължат

Нито една от партиите няма изгода от нови избори

28.06.2023 | 16:26 Редактор: Калина Донкова

България ще има поредно горещо политическо лято, а конфлитките между управляващите в лицето на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС, ще продължат. Това коментира в ефира на предаването "Директно" социологът от "Галъп интернешънъл" Яница Петкова.

Според нея обаче няма опасност кабинетът да се разпадне поне до местните избори.

Въпреки близките си позции по много теми, всички участници в управлението се страхуват да не изглеждат прекалено единодушни, за да не разочарват напълно избирателите си, посочи тя.

"Не очаквам да се разпадне правителството. Тази коалиция, която не се нарича коалиция, очаквано ще работи трудно. Дори част от изследователите изтъкват това като плюс това, че те са предишни врагове и текущи партньори. Това би трябвало да ги поддържа по някакъв начин. Това е в полза и за тях", смята Петкова.

Нито една от двете партньорски сили няма интерес да доведе страната до нови избори, но това постоянно съревнование, е в полза и за двете страни - те са заедно по необходимост, държат на своите позиции, но конфликти ще има през цялото време, обясни още тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Петкова основният спор между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се корени в седемте точки, описани в документа на ПП-ДБ, а в разпределянето на постове и позиции. 

Според нея към днешна дата ГЕРБ печели повече дивиденти.

"Видимо в началото на стъпването във власт на това правителство, ГЕРБ се отдръпнаха назад, вероятно за да не носят отговорност за съответни грешки и негативи, които са възможни в тежката политическа ситуация, в която се състави коалицията", подчерта още социологът.

Вижте целия разговор във видеото.