fallback

Политолог: Президентът е изнервен, няма желание да се съобразява с партиите

Радев изчака да се развие скандал, за да връчи мандата, заяви Светлин Тачев

30.05.2023 | 14:44 Автор: Вяра Димова

Има политическа криза, има институционална криза, въпреки това, като страна част от ЕС и от НАТО, нямаме отправна точка накъде да се насочим. Днес ситуацията е по-различна отколкото в края на 90-те години. Президентът е изнервен, видя се от начина му на изразяване. Самият той нарочно изчака да се развие скандалът, за да връчи мандата. Румен Радев няма желание да се съобразява с политическите формации.

Така политологът Светлин Тачев коментира в предаването "Директно" политическата ситуация у нас. По думите му създаването на правителство изглежда като трудна задача. 

"Основното решение е в ГЕРБ. Те успяха да излязат от изолацията, да бъдат легитимирани и след изтеклите записи са в ситуация, в която да диктуват. Управление с "Продължаваме промяната" ще им позволи още повече да се легитимират, от друга страна могат да ги изтощят, както през годините стана с Реформаторски блок и Обединени патриоти", даде пример Тачев.

ГЕРБ е силата, която решава, изтъкна политологът. "Те са в ситуация да изискват повече. Идеята, с която "Продължаваме промяната - Демократична България" искаха да управляват, беше политически кабинет, в който ГЕРБ да няма голяма възможност да въздейства. Ако се стигне до експертен кабинет - е отстъпление за "Продължаваме промяната" пред ГЕРБ", посочи гостът.

Според него има един вариант за правителство.

"Това, което беше до момента, т.е. идеята за обединение на двете сили и да се търси възможност за конституционно мнозинство от гледна точка на съдебна реформа. Всичко, случило се до момента, разбърква картите", каза още Тачев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback