Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Журналисти: Кабинет с първия мандат е възможен, но с подкрепата на ДПС, БСП и ИТН

Номинацията на Мария Габриел за премиер е изненадваща, смятат Виктор Иванов и Владимир Йончев

11.05.2023 | 17:23 Редактор: Калина Донкова

Номинацията на ГЕРБ за премиер в лицето на българския еврокомисар Мария Габриел е изненада. Около тази теза се обединиха в студиото на предаването „Директно“ журналистите Виктор Иванов от „24 часа“ и Владо Йончев, създател на „OFFNews“.

По думите на Иванов, ако Габриел не успее да заеме позицията си в правителството, тя губи силен пост в Европейската комисия, заради правилата, които ясно посочват, че в момента, в който получи папката с мандата от президента, тя трябва да освободи мястото си на еврокомисар.

Според Йончев ГЕРБ отново са заложили на категорично партиен кадър, въпреки общественото очакване да се търси обединяваща фигура, която да сближи първите две коалиии.

И двамата са на мнение, че формирането на редовен кабинет с първия мандат все още е възможно, но без подкрепата на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Подкрепа за правителство на ГЕРБ би могла да дойде от страна на ДПС, БСП и ИТН, смятат журналистите.

„Има два антагониста в нашия политически живот, които са в сблъсък един с друг. От една страна ГЕРБ-СДС и от другата ПП-ДБ. Оттук нататък един от тях е спечелил и трябва да формира правителство. Не е логично такова да бъде формирано с другия антагонист, а следва да бъде с партиите, с които си се разбирал през годините“ – коментира Йончев.

„Правителството на Сергей Станишев беше избрано с третия мандат. Борисов използва разговорите си в парламента, за да покаже, че не той е в изолация, а ПП-ДБ са в такава“, посочи още Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
хммм
преди 11 месеца
Според самият Борисов е невъзможен! Нали той убеждаваше медиите само преди седмица че дори да искал не можел да се коалира с БСП, защото от партията имало "взето решение"? БСП също имали решение на пленума да не правят правителство с ГЕРБ, а на ДПС не им харесва кандидатурата на Гаргамел. То е нормално.. на никого не се харесва. Сигнализирай за неуместен коментар