Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Ръст на трудовите злополуки, работодатели претупват задължения, смята експерт

Работодателят носи цялата отговорност за здравето и безопасността на служителите си, казва Мария Титопулу

01.05.2023 | 18:30 Редактор: Калина Донкова

По последни данни на Националния осигурителен институт нараняванията, свързани с изпълнението на служебните задължения, от 600 през първото тримесечие на 2022 година - достигат 639 година по-късно. Ръстът е с 6,5%.

"Проблемите се наслагват, те не се решават и се отлагат важни въпроси в областта на безопасността и здравето на работниците" – това коментира в студиото на предаването "Директно" Мария Титополу, доктор по социална медицина.

Според нея е нужна актуализация на законодателството в тази област. Тя е на мнение, че е налице претупване на задълженията на работодателите.

"Последният случай, на който бях свидетел, беше преди 2 седмици. Жена беше дошла да почисти прозорците, падна от 8-ия етаж и загина. Това, което ме учуди, беше реакцията на съседите, никой не реагира по начин, по който да се желае да се вникне в проблема и да видим какво можем да направим, за да не се случи това нещо отново", разказа Титополу.

"Нашата дейност като експерти е да работим за превенцията на такива случаи. Важно е културата да се формира не когато човек стартира своя професионален път, а още в учебното заведение“, допълни още тя пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи работодателят носи цялата отговорност по отношение на здравето и безопасността на своите служители. Негова е и отговорността да обучи и да формира културата на работниците по начин, по който те бъдат осъзнати, поясни Титополу. 

Вижте целия разговор във видеото.