Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Цените на имотите няма да падат, поскъпването обаче се забавя

Търсенето продължава да надвишава предлагането, изтъква Добромир Ганев, председател на НСНИ

05.05.2023 | 15:33 Редактор: Калина Донкова

Спад в цените на жилищата у нас няма да има, наблюдава се обаче забавяне на ръста. Това коментира в студиото на "Директно" председателят на Националното сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев.

За основен двигател на охлаждането на пазара той посочи усложнената политическа и икономическа обстановка в страната, което прави пазара на жилища труден за прогнозиране. 

Друг фактор, който влияе, е очакването за покачване на лихвите по ипотечните кредити. Данните обаче показват, че в България лихвите се покачват много бавно и далеч не толкова значително, колкото в останалата част от Европа, посочва експертът.

От друга страна, според някои експерти имотният пазар навлиза в рецесия заради три поредни тримесечия на спад в броя на сделките. Според Ганев обаче ситуацията е по-различна.

"Ако гледаме технически въпроса, може да говорим за рецесия, но ако гледаме по-практично на пазара - тези спадове ги сравняваме обичайно с тримесечие от предходна година, но това са двете най-силни години", посочи той

В последните 8-9 години наблюдаваме постоянен ръст на цените на имотите, изтъкна още той и подчерта, че в момента се наблюдава спад по отношение на обема на сделки. В предишни години, когато е имало такова свиване, търсенето се мултиплицира, категоричен е Ганев и изтъква, че се запазва тенденцията търсенето на жилища да надвишава значително предлагането.

Отстъпление има и при купувачите, които са по-предпазливи заради страховете от високата инфлация и очакванията за повишение на лихвите по ипотечните кредити, а настоящата обстановка е подходяща за по-либерално настроените купувачи, смята още гостът.

Данни на НСИ показаха спад в започнатото ново строителство у нас, а през първото тримесечие на 2023 г. издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват спрямо последното тримесечие на миналата година с 8.5%.

Според Ганев това е сигнал за зрялост в поведението на предприемачите.

"По-малкото желание за покупки в момента дава възможност на пазара да намали своето предлагане и да балансира това съотношение, което е изключително важно за цените", подчерта експертът.

Вижте целия разговор във видеото.