Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономисти: Бюджетът става заложник на неразбирателството между партиите

Финансовата рамка на служебния кабинет е мързелива, смятат Калоян Стайков и Георги Ангелов

03.05.2023 | 13:14 Редактор: Калина Донкова

Проектът на държавен бюджет, изготвен от служебното правителство, е мързелив. Той удовлетворява исканията на всяко едно министерство, което не е нормалната бюджетна практика. Около тази теза се обединиха в ефира на предаването "Директно" икономистите Калоян Стайков и Георги Ангелов.

"Нормалната бюджетна практика е министерствата да искат много, общините да искат много, но да им се дава, колкото са възможностите на бюджета. В момента имаме един бюджет, в който разходната част е увеличена с 11 милиарда лева, а приходната само с 1 милиард. Това е много мързелив бюджет, в разходната част прекалено щедър, в приходната - с прекалено малко амбиции за събиране на пари от икономиката и от оборотите", категоричен е Ангелов.

Големият въпрос е как точно ще бъде прекроена финансовата рамка от депутатите в Народното събрание, смята Стайков.

"Възможностите са много, ако питате различните партии, ще получите различни отговори. Въпросът е какви микро коалиции ще се появят, защото една голяма коалиция, която да гледа в една посока и да гласува всичко с единомислие, няма да има. По отделни въпроси ще се намерят коалиции - да се вдигнат пенсиите, да се вдигнат социални разходи, да се орежат капиталови разходи, да се вдигнат заплатите на администрацията", каза той.

И двамта са единодушни, че независимо от прогнозирания икономически растеж, се наблюдава несигурност в международната икономика и страната ни трябва да се подготви за това

Когато става дума за бюджетната рамка за тази година, трябва да се вземе предвид и, че икономическата картина е различна от миналогодишната - инфлацията вече не е толкова висока, свърхпечалбите в енергетиката също намаляха и така очакваният ръст на приходите реално ще бъде по-нисък.

"Картината наистина се променя драматично от миналата година. Тези бизнеси, които правеха свръхпечалби, вече не ги правят. В много отрасли сме в дефлационна среда, тоест, от висока инфлация, отиваме към висока дефлация, което е шок в системата", обясни още Георги Ангелов.

Според Стайков държавният бюджет за пореден път се превръща в заложник на неразбирателството между политическите партии, като не вижда вариант за постигане на консенсус по основните икономически приоритети.

И двамата смятат, че е необходима спешна промяна в начина на раздаване на субсидии и реформа при социалните плащания.

"Критиката на много икономисти в последните години беше, че субсидии се дават на всички, независимо дали имат нужда от тях. Същата критика, даже в по-голяма степен, важи за социалните разходи, където има изключително разпиляване на тези средства, те просто потъват в пясъка, вместо да бъдат целенасочени и да отиват точно при групите от населението, които най-много се нуждаят от тях. Тогава може би ще водим дебата как да ги насочим по-добре, а не дали ще стигнат парите или не", категоричен бе Стайков пред Bulgaria ON AIR. 

"Обикновено, когато има пари, не се ограничаваш. Когато няма пари, не можеш да раздаваш на всички. Да не говорим за антикризисните мерки, които бяха въведени още при пандемията - намалено ДДС за някои стоки и т.н. Отдавна нямаме пандемия", изтъкна Ангелов.

Вижте целия разговор във видеото.