Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бойко Антонов: Броят на избирателните секциите за българите в САЩ е недостатъчен

Някои наши сънародници пътуват с дни, за да упражнят правото си на глас

21.03.2023 | 13:30 Редактор: Калина Донкова

56 избирателни секции за гласуване в Съединените американски щати е недостатъчен, а изборният процес може да бъде организиран по-добре, Това каза в ефира на предаването "Директно" Бойко Антонов, съосновател на българското училище във Вашингтон "Христо Ботев" и служител на библиотеката на Конгреса в американската столица.

"Съединените щати са една огромна територия и българите в нея са доста разпръснати. Някои пътуват с дни, за да могат да упражнят правото си на вот, други се отказват по различни причини, но е добре на всеки да бъде предоставена възможността да гласува, ако иска", смята той.

По думите му трябва да бъдат въведени нови технологични варианти, като електронното гласуване или гласуване по пощата например.

Антонов разказа и за дейноста на българското училище във Вашингтон.

"Езиковата бариера е факт. Има деца, които решават да учат български, след като осъзнаят, че българският език им е необходим не само, за да говорят с бабите и дядовците си, а може да им помогне и в живота. Изискват се различни методи за преподаване на български език, а и не само. Той е една от многото брънки на изучаване на българщината", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Според него има проблем и с програмите, които се изучават, както и в начина на преподаване.

"Програмите, които са спуснати от министерството, в голяма степен са направени за българи, които знаят български и, които са живяли в страната. Един пример е изучаването на история. Изучаването на история от човек, който знае много малко български, не се получава ефективно", категоричен е още Антонов.

Вижте целия разговор във видеото.