Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Районният прокурор на София: Ръст на делата срещу пияни и дрогирани шофьори, наказанията са ниски

Спрямо 2020г. делата срещу тези нарушители са скочили с 90%, посочи Невена Зартова

24.02.2023 | 18:30 Редактор: Калина Донкова

За поредна година Софийската районна прокуратура (СРП) отчита ръст на делата срещу пияни и дрогирани шофьори. Това каза в ефира на предаването "Директно" районният прокурор на София Невена Зартова.

"През изминалата 2022 г. те са били 1000 броя, което е с близо 32% спрямо 2021 г. и с цели 90% спрямо 2020 г., когато тези дела са били 526", съобщи тя.

Прави впечатление, че половината от тези дела са за шофиране след употребата на наркотични вещества, изтъкна Зартова.

"Според мен основната причина тук е ниското наказание, което е предвидено в наказателния закон - лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 200 до 1000 лева, когато е установен водач, който шофира с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на 1000", на мнение е тя.

В по-голямата част от случаите обаче повечето нарушители се разминават с условни присъди.

"Именно поради тази причина на два пъти прокуратурата внесе в Народното събрание експертни предложения за изменение на наказателния закон в тази му част, именно с по-високи наказания", посочи още Зартова пред Bulgaria ON AIR.

От СРП регистрират и 10% повече дела за домашно насилие по данни за изминалата година.

"Причините са много, предимно социално-битови - пандемията, повишаването на инфлацияита и понижаването на доходите и оттам натрупването на напрежение", поясни Зартова.

Тя посочи и положителна тенденция - все повече жертви на домашно насилие се осмеляват да се обърнат към полицията и прокуратурата.

Вижте целия разговор във видеото.