Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Каква информация ще носят чиповете в новите лични карти?

Личните ни данни в новите документи ще се нуждаят от по-високо ниво на защита, каза председателят на КЗЛД

26.01.2023 | 18:30 Редактор: Калина Донкова

МВР е почти на финалната права с новите ни лични карти. След години усилия и десетки неуспешни опити, в новите ни документи ще има чип с лични данни.

С удобството обаче дойдоха редица въпроси – каква информация ще има в личните ни карти, може ли тя да бъде източена и има ли риск от злоупотреби.

Все още не е ясно какво предназначение ще имат новите документи и за какво ще могат да бъдат използвани, коментира в ефира на предаването "Директно" председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

"Става дума за държавна политика и стратегия за използване на тази идентификация чрез електронния чип. Дали ние ще можем да гласуваме с тази електронна карта, дали ние ще можем да гласуваме, дали иде реч само за изпълнение на задълженията ни по Шенген, или ще можем да я използваме за електронни медицински услуги - от това зависи каква информация ще има в тази карта", обясни той. 

Ако тези токументи съдържат в себе си достатъчно много информация, представляваща чувствителни лични данни, то тези данни ще имат нужда от по-високо ниво на защита, категоричен е Караджов.

"Регламентът казва, че всички публично органи, включително и фирмите в частния сектор, са администратори на лични данни. Като администратори те трябва да преценят, когато обработват повече информация, дали се повишават рисковете и, ако се повишат тези рискове, трябва да предвидят подходящи мерки за тяхната зашита", обясни още той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.