Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Епидемиолог: Ваксината срещу варицела трябва да стане задължителна у нас

Заболяването може да протече и изключително тежко, подчерта д-р Христиана Бацелова

19.01.2023 | 16:09 Редактор: Калина Донкова

Изключително важно е ваксината за варицела да стане част от задължителния имунизационен календар в България. Това мнение изрази в ефира на предаването "Директно" епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ обхватът при препоръчителните имунизации у нас е нисък.

"Когато говорим за варицела, там имаме един много висок контагиозен индекс, много бързо се разпространява и ни трябва един ваксинационен обхват. Но не трябва да се очаква, че когато бъде въведена като задължителна, изведнъж ще изчезне варицелата, защото ваксинирането на възрастовите групи ще започне постепенно", обясни тя.

Редица европейски държави, както и САЩ, прилагат ваксината срещу варицела от години и там се наблюдава осезаем и траен спад в разпространението и хоспитализациите, коментира още д-р Бацелова.

Една от най-честите схеми при имунизацията срещу варицела превдижда първата доза да бъде поставяна на 13-месечна възраст, както ваксината срещу морбили и рубеола, а тези препарати са съвместими и е напълно безопасно да се прилагат заедно. Втората доза може да бъде поставена във възрастта между 4 и 5 години, каза епидемиологът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Бацелова подчерта още, че варицелата може да причини тежко заболяване и усложнения, затова предпазването от вируса е по-добрият вариант от придобиването на естествен имунитет. 

Тя коментира и интензивното разпространение на грипа у нас, като подчерта, че повишението на случаите е очаквано, както и грипната епидемия във все повече области на страната.

Вижте целия разговор във видеото.