Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Стайков: Дерогацията за руския петрол пази от вътрешни шокове, а не бизнес модела на дадена рафинерия

Депутатите спориха с часове за обхвата на ограниченията за износ и преработка на продукти от руски петрол

21.12.2022 | 11:50 Редактор: Калина Донкова

Идеята на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, е да няма шок на вътрешния пазар, а не да се запази бизнес моделът на дадена рафинерия. Това коментира в студиото на предаването "Директно" енергийният икономист Калоян Стайков. 

Спорът относно обхвата и действето на дерогацията е бил само в главите на служебното правителство, смята той.

"За да се беше разрешил спорът на време, спокойно можеха да изпратят официално питане до Европейската комисия, за да получат отговор. Макар че, такъв беше даден няколко пъти. Информация за стандартните процедури, въпроси и отговори по тълкуването на текстовете, стоят на сайта на Комисията. Това време, последните пет месеца, трябваше да се използват точно за това, ако някой си е мислел, че тези текстове не са достатъчно ясни", категоричен е Стайков.

По думите му деветият пакет от санкции срешу Руската федерация, които Европейският съюз обяви преди дни, не въвежда допълнителни ограничения за "Лукойл", те просто препотвърждават въведеното с вече приетия регламент по-рано през годината.

В текстовете на Европейския съвет е записано, че България и още няколко държави, ще могат да изнасят някои рафинирани нефтопродукти, получени от руски суров нефт, внесен въз основа на тези дерогации, включително, когато е необходимо, чрез транзит през други държави членки, но за Украйна.

Как обаче тези решения ще повлияят на производството на горива от "Лукойл", както и на тяхната крайна цена на колонките на бензиностанциите - вижте целия разговор във видеото.