Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Изследват безплатно за рак на дебелото черво

Това е вторият най-смъртоносен рак у нас

29.11.2022 | 16:56 Редактор: Калина Донкова

Досега в България не са провеждани кампании за скрининг за рак на дебелото черво, въпреки многократните апели от страна на специалисти. Това коментира в предаването „Директно“ Проф. Д-р Галина Куртева, началник на Клиниката по химиотерапия в УСБАЛО, София.

Скринингът дава много високо ниво на контрол над заболяването, а методът е евтин, достъпен и лесен за изпълнение, подчерта тя.

„Идеята на скрининга е да установи ранното откриване, когато заболяването е лечимо и не се изисква толкова финансов ресурс, колкото за заболяване в авансирал стадий“, обясни проф. Куртева.

500 хил. лева инвестира в кампанията Фондация „Лъчезар Цоцорков“. Причината – ранната диагностика, хващането на заболяването възможно най-рано, когато още може да бъде лечимо и подобряването на качеството на живот на хората, каза Елена Джамбазова от фондацията.

„Ние имаме и една много по-лична причина да правим това. Вдъхновителят и патронът на нашата фондация, покойният проф. Лъчезар Цоцорков. Не успява да се пребори с това заболяване и неговите наследници биха искали да променят съдбата на много други хора и семейства“, разказа тя.

Към момента кампанията е достъпна само в София, но плановете на организаторите са тя да прерасне в национална.

Настоящият скрининг обхваща хората на възраст между 50-74 години.

Изследванията за рак на дебелото черво трябва да се правят поне веднъж годишно, за да могат да се хванат всички наченки на заболяването, категорична е още проф. Куртева.

Безплатното тестване за заболяването ще продължи до края на тази година, подчерта Джамбазова.

Пълната информация за начините и локациите, където се провеждат изследванията, може да бъде намерена на www.testvai.bg и на телефон 0800 155 80.

Вижте целия разговор във видеото.